Med 8,76 meter på den ene led, 14,66 meter på den anden led og 4,17 meter i højden giver Nakskov Byrådssal mulighed for mange aktiviteter. Men lyset var ikke optimalt for salens mange funktioner. Løsningen blev lysstyring med Casambi.
Salen, der egentlig hedder Nakskov Bibliotek, bliver kaldt Nakskov Byrådssal, da byrådet holder møder i salen hver anden gang. Udover byrådsmøder danner salen ramme for blandt andet teater, foredrag, udstillinger og yoga.
Den gamle belysning gav mørke og lyse zoner på gulvet, og lyset kunne kun styres ved en række knapper på væggen.
Flere dage om ugen favner salen 100-150 mennesker med forskellige behov for lys. Derfor er lyset nu programmeret til de forskellige scenarier, salen bruges til. Og flere kan programmeres ved behov.
”Det nye lys er rigtig godt. Det virker bare. Der er så mange ting, vi kan skrue op og ned på. Holder vi for eksempel foredrag, kan vi dæmpe lyset foran og skrue op bagfra, blot ved at trykke på en knap.”
- Mads Bæhr Christensen, teknisk servicemedarbejder, Lollands Kommune
Dårligt lys skabte zoner af lys og mørke Ønsket fra Lolland Kommune var at få bedre lys i salen, så det overholdt retningslinjerne for arbejdsbelysning. Men de havde ikke overvejet, hvilke muligheder de havde for at styre lyset, før Højager kom.
”Før kunne lyset slet ikke lyse bordene ordentlig op, og det var svært at se. Det var virkeligt dårligt med et spot her og der, der lyste meget centreret ned på gulvet.”
- Mads Bæhr Christensen
Med den gammeldags belysning kunne man se mørke områder på gulvet, hvor belysningen gik fra en lys zone til en mørk zone. Det nye lys skulle derfor give mere lys og mere ensartet lys, der giver en afslappet belysning, som giver ro i hovedet.
Den nye, intelligente løsning giver bedre og mere ensartet lys, som nemt kan tilpasses forskellige scenarier.
”Det gamle lys var 13 watts downlight sparepærer, der sad i loftet og lyste ned på gulvet. Der var ikke meget lys i dem. Styringsmæssigt var det bundet fast på tænd-sluk. Der var ingen dæmpning. Og de kunne kun styre mængden af lys ved hjælp af et arsenal af trykknapper på væggen.”
- Mikael Zoega Rasmussen, projektkoordinator, Højager
Automatisk lys og mønstre på væggen Nu er de 20 lamper i salen indstillet med en fleksibel løsning, der kan give 4 forskellige lys: 25 %, 50 %, 75 % og 100 %. Lyset styres nemt med den nye 4-knapsløsning med de 4 lysstyrker på. Så med et enkelt tryk på den ønskede mængde lys, indstiller lyset sig automatisk.
Derudover kan lyset dæmpes yderligere fra 25 %, så lyset dæmpes til 10 % bagved og 0 % foran, når de bruger projektor til de mange foredrag. Og hvis alle forlader rummet, slukker lyset automatisk efter en halv time.
På væggen sad 2 nedhængte skinner med mulighed for at sætte spot i til at oplyse malerier eller skabe mønstre på væggen. Skinnerne beholdt de, men belysningen er opdateret til LED. Og den nye vægbelysning vækker begejstring:
”Det ligner næsten en dekoration af guirlander på væggen. Det er virkelig blevet godt.”
- Mads Bæhr Christensen
Optimalt lys uden blænding Den nye belysning består af 33 watt LED, og farven er 4000 kelvin. Selve lamperne er Marici dark light med en diameter på 195 cm. Denne type lampe giver mulighed for at kigge lige op i lyset uden at blive blændet, hvilket egner sig godt til blandt andet yoga.
Lamperne er sat op med Casambi, der giver mulighed for trådløs styring via Bluetooth, og lyset er programmeret via en app. Nakskov Byrådssal fik styringen som Xpress-tryk, som er en trådløs knap, der kan tages med rundt i salen.
”Det var en sjov sag, og mange kommer til at se salen med det nye lys.”
- Mikael Zoega Rasmussen
Enkelt at betjene Programmeringen af lys er ofte en dynamisk proces. Når alt omkring belysningen er færdigmonteret, programmerer Mikael Zoega Rasmussen lyset ud fra kundens ønsker. Og vil kunden have ændret noget, retter han det i systemet.
Mikaels hovedfokus er at omsætte kundens ønsker til noget, han kan programmere. Han stiller derfor gerne spørgsmål undervejs, der kan hjælpe ham med at beskrive funktionen af det nye lys.
”Kunden skal bruge systemet så intuitivt som muligt. Så jo mere enkelt, jeg kan gøre det, jo mere vil slutbrugerne bruge det. Det må ikke være besværligt at bruge.”
- Mikael Zoega Rasmussen
Som med alle projekter i Højager var den nye belysning i Nakskov Byrådssal en holdindsats, hvor de forskellige afdelinger arbejder sammen om at levere det mest optimale resultat. Og det har de nu også fået i Nakskov Byrådssal.
Har du brug for hjælp?
Har du brug for hjælp eller vil du gerne høre mere, om hvad vi kan gøre for dig og din virksomhed?